Haber Detay
 
 

Dil Becerileri Geliştirilecek, Atölyeler Kurulacak

22.02.2020

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilkokul ve ortaokul tasarımında büyük rol oynayacak Tasarım Beceri Atölyeleri ve oluşturulacak yeni okul modeline ilişkin yeni hedeflerini paylaştı. 

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, konuşmasında:

"İlkokulda ve ortaokulda Türkçede okuma, dinleme, konuşma ve yazma olmak üzere 4 beceriye ayrı bakacağız. Bunun yanında dil becerileri üstüne inşa edilen ve matematik, Türkçe ve hayat bilgisi derslerinin hepsinin iç içe geçtiği bir yapı olacak. Yani, hayat bilgisindeki bir problemle değerler eğitimi, adabımuaşeretle ilgili meseleler, çocuğun yeterince oyun oynayabilmesi, çocuğun atölyelerde problem çözebildiği bir sistem. Sadece A, B, C, D diyerek yukarı çıkan bir çocuk istemiyoruz. İlkokul 1'de mühendislik atölyesini, drama atölyesini, sanat atölyesini, tarım atölyesini gören çocuk istiyoruz. Bu şekilde de atölyelerle dersler iç içe geçecek."

Atölyelerin yaşam tarzı, düşünüş biçimi ve üretim temelli olduğuna işaret eden Selçuk, atölyenin bir mekandan ziyade bir zihniyet, bir yaklaşım modeli olduğunu ifade etti.

Selçuk "Eğer siz hiç atölye görmeden sadece kağıt üstünde çocuk yetiştirirseniz liseyi, üniversiteyi bitirdiğinde 'Ben masa başında oturayım memur olayım' beklentisine girilir. Çünkü talaş görmemiştir, çünkü üretim yapılan kirli bir atölye görmemiştir. Çünkü üretmemiştir, üretmenin hazzını yaşamamıştır. Tam da bunu bütün çocuklarımıza vermekle ilgili şeylerden bahsediyorum. Bunu yapabiliriz, zaten şu anda 6 binden fazla atölyede bu yaklaşımı başarıyla uyguluyoruz." diye konuştu.

  • Türkiye'de ilk olacak tasarım beceri atölyeleriyle öğrencilerin okulda düşünmeye, tasarlamaya ve üretmeye zaman ayırabileceği ortamlar yaratılacak. Atölyelerde, ilgili eğitimleri alan öğretmenler ücreti karşılığı görev yapacak.
  • Atölyelerde çocuklar, ilgi ve mizaçları doğrultusunda hem yaşam becerileri kazanacak hem de mesleki yeteneklerini çok küçük yaşlarda keşfetme imkanı yakalayacak.

Habere Yorum:

Biz, bu çalışmalardan yola çıkarak sınavsız geçişe doğru bir adımın daha atıldığını görüyoruz. Çalışmanın sonunda bazı branşlardaki öğretmenlerimizin artık okullarda değil, okul dışında kurulacak atölyelerde görevlendirileceğini de çok uzak olmayan bir zamanda duyabiliriz. 

Open chat